Muutostauti Politiikkaan ajautunut teollinen broileri ihmettelee, miksi kaiken pitää olla niin kuin ennen.

Ylikuumentunut sisäilmakeskustelu

Sisäilmaongelmat ovat räjähtäneet ihmisten tietoisuuteen viimeisen puolen vuoden aikana. "Koulut kuntoon" oli kuntavaalien suosituin slogan ympäri maan eikä valtuustojen avajaisistunnoissakaan juuri lupauksista peruuteltu. Taisinpa itsekin nousta valtuutetuksi osittain sisäilmateeman siivellä.

Helsingissä apulaispormestari Pia Pakarinen nosti sisäilmaongelmat kauden ykkösteemaksi. Vantaa perustaa neuvottelukunnan ratkaisujen etsimiseksi. Siuntio päätti korjauttaa kaikki koulunsa. Jopa maan hallitus ryhtyi selvittämään, miten valtio voisi tukea kuntia sisäilmaongelmaisten rakennusten uusimista.

Sisäilmakeskustelu alkaa jo osoittaa ylikuumenemisen merkkejä. Vakava ongelma tietysti ansaitseekin huomiota, mutta onko nyt lapsi lähdössä pesuveden mukana?

Pragmaattinen, insinöörimäinen lähestymistapa on etsiä ongelman aiheuttaja ja korjata se.

Hyvä niin - ongelman aiheuttaja on rakennus ja ongelma poistetaan korjaamalla rakennus. Tähän mennessä on rakennettu väärin, mutta tästä lähtien rakennetaan oikein. Insinöörit eivät ole osanneet rakennuttaa, suunnitella, valvoa eivätkä ylläpitää rakennuksia. Nyt tutkitaan ja selvitetään oikeat toimintatavat ja koulutetaan insinöörit uudelleen. Vanhat rakennukset puretaan ja rakennetaan uusia. Raha ei ole ongelma, koska investointeja varten kannattaa ottaa edullista lainaa ja takaisinmaksu on varma pienentyvien terveydenhuoltokulujen kautta.


Tavallaan päättelyketju on ihan oikea ja kaikki tämä kannattaakin toteuttaa määrätietoisesti ja systemaattisesti. Tähän kuitenkin sisältyy muutama riski.

Meillä on tapana, että kun kaikki kärpäset kerääntyvät kiertämään samaa kikkaretta, vauhti kiihtyy ja mutkia vedetään suoriksi. Valtion tutkimusraha houkuttelee kilpailemaan kehityshankkeilla ja julkisten rakennusten investointipiikki kuumentaa rakennusalan.

Kun ongelmia ratkotaan kiireellä ja pitkän avoimen piikin kera, tuloksena on valtava investointivelka ja kasa hätäilyllä hankittuja uusia ongelmia.

Toinen pohtimisen arvoinen seikka on, miksi insinöörit ovat niin pahasti epäonnistuneet rakennusten kanssa. Tunnen insinöörejä enemmän kuin minkään muun ammattikunnan edustajia ja menen takuuseen heidän ammattietiikastaan. Kukaan itseään kunnioittava insinööri ei suunnittele tai toteuta mielestään huonoja teknisiä ratkaisuja. Siksi en pidä mitenkään itsestään selvänä, että valtion tai kuntien asettamat työryhmät löytävät automaattisesti uusia ja ennennäkemättömiä teknisiä ratkaisukeinoja.

On varteenotettava epäilys, että sisäilmaongelmat ovatkin syntyneet ylläpidon heikkenemisen seurauksena ennemmin kuin huonon rakentamisen seurauksena. Tämän virheen korjaaminen on poliitikoille huomattavasti vaikeampi rasti, sillä ylläpitokulut rasittavat käyttötaloutta eikä niitä voi kirjata investoinniksi. Vaikka käytetylle rahalle olisi odotettavissa hyvääkin tuottoa muiden kustannusten laskiessa, ylläpidosta ei synny pysyvää vastaavaa taseeseen.

Talousihmiset tietävät, että investoinnit ja käyttömenot maksetaan erilaisella rahalla, vaikka veronmaksaja maksaa molemmat lopulta samasta lompakosta.

Suurin huolenaiheeni on, että ihminen unohtuu ja hautautuu rakennusten alle.  Ihmisten ja heidän ongelmiensa kohtaaminen on hankalaa ja epämiellyttävää. On niin paljon helpompaa kohdistaa huomio rakennuksiin ja osoittaa välittämistä investointibudjettia kasvattamalla.

Sisäilmaongelmien käsittelyssä ihmisen tulee olla keskiössä - oikeus terveelliseen ja turvalliseen elinympäristöön, työ- tai oppimisympäristöön. Vastuunkantoon kuuluu myös huolehtia jo aiheutetuista vahingoista ja taata riittävä hoito taikka sairauseläke työkykynsä menettäneille.


Tunnen ihmisiä, jotka ovat taistelleet vuosikausia oman taikka lastensa terveyden puolesta. He ovat kokeneet vähättelyä ja suoranaista polkemista yrittäessään puolustaa oikeuksiaan turvalliseen ja terveelliseen ympäristöön. Seurauksena tästä on yleensä täydellinen uupuminen sekä loppuelämäksi menetetty terveys.

Nykyinen ilmapiiri, jossa ongelmat tiedostetaan ja niihin etsitään kirkasotsaisesti ratkaisuja, ei ole syntynyt itsestään.

Se on vaatinut kymmeniä tuhansia tunteja vapaaehtoistyötä, loputonta vääntämistä paksunahkaisten virkamiesten kanssa, tuhansia itkettyjä öitä ja jopa satojen miljoonien eurojen edestä menetettyä työkykyä.

Tässä valossa tuntuu kohtuuttomalta, että me poliitikot hymyssä suin lupaamme korjata rakennukset ja keräämme kunnian näiden terveytensä menettäneiden esitaistelijoiden laskemattomista työtunneista.

Vähintäänkin on kohtuullista vaatia, että pidämme ihmiset ja terveyden etusijalla ja annamme rakennuksille sen painoarvon, mikä niille kuuluu

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kuulin eräältä entiseltä Pirkanmaan kunnanvaltuutetulta, että koulujen ilmastointi suljetaan kokonaan lomien ajaksi. Miljoonia maksaneiden rakennusten hoitoon ei viitsitä panostaa lainkaan rahaa.

Tunnen erään entisen erityisopettajan, joka sairastui vakavasti homekoulussa työskenneltyään. Lääkärintodistuksessa luki, että itseaiheutettu astma, eikä korvauksia herunut.

Kuka ihan oikeasti tahtoo aiheuttaa tarkoituksellisesti pysyvän hengityssairauden itselleen?

Harva työntekijä oikeasti pystyy asioihin vaikuttamaan, jos työpaikka on homeessa ja mätä. Työtä kun on kuitenkin tehtävä.

Mutta sitähän meidän päättäjämme eivät tuumaa hetkeäkään.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Olisiko niin, että kunnallisessa rakentamisessa jätetään kalliit ilmastointiratkaisut tilaamatta. Tilataan vaan suunnittelijoilta sitä samaa mitä ennenkin ilman ilmastoinnin mausteita. Mitenhän pilvenpiirtäjät esim. New Yorkissä pärjäävät homehtumatta ja aiheuttamatta ihmisille ongelmia.

Jaakko Paasonen

No , olisiko myös niin,että Amerikassa esim.pääurakoitsija tiettävästi vastaa rakentamisesta ja mm.siitä johtuneista sairauksista,toisin kuin Suomessa, USAssa myös rankaistaan rakennehuijauksista ym., eivätkä ne ole pikkusakkoja ..kuten meillä.
Suomessa pääurakoitsija teettää koko hankkeen,aliurakoina, jotka taas aliurakoivat jne. Miksi näin on,kun em.
Ketjutuksella rakennuttaja siirtää vastuun toisille toimijoille ,eli väistää vastuunsa lopputuloksen suhteen,ja aliurakoitsijoilla tuota vastuuta ei sitten enää olekkaan ,kuten on nähty.
Siksikö myös,aina vaan tehdään samat virheet, rakenteiden, materiaalien,rakentajien valinnassa?
On vastuutonta puhua viimeaikaisista virheistä, kun em.rikollista toimintaa on sallittu yli 30v.ja sallitaan näemmä edelleenkin.
No,mitä on tehty? Ei mitään ja ongelmat jatkuvat.

Hallitusten olisi pitänyt jo (kymmeniä) vuosia sitten, puuttua tähän korruption mädättämään hyvä veli bisnekseen,ay kytköksineen.

Anne Savola

Voisko tekniikan tohtori auttaa ?! Valitukseni odottaa päätöstä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. On kyse riittämättömästä ja tai kokonaan olemattomasta ilmanvaihdonsta kerostaloasunossa. Taistelua on kestänyt jo vuosia, valituksia valituksen perään. Asunto on käytännössä uusi, siisti, ei hajuja. Terveystarkastajan silmämääräinen koe osoitti, kyllä ilmanvaihto toimii, iv-koneessa ei ole vikaa eikä sitä ole syytä tarkastaa. Lämmityskään (patteril.)ei toimi kaikissa asunnoissa, vain osa pattereista lämpiää. On välillä kylmä kuin "helvetissä". Kun ja jos ilmanvaihto antaa tuloilmaa, se huippuimuri, niin se on talvella kylmää ja kesällä lämmintä.
Yöaikaan on otettava ilmaa makuuhuoneeseen ikkunan tai parvekkeen oven kautta. Parin tunnin välein on yritettävä tehotaa iv-vaihtoa liesikuvun kautta, joka toimii 45 min. kerrallaan katketen automaattisesti. Liesikupu ei ole moottoroitu, jolloin se toimii vain huippuimurin ollessa toiminssa ja lisäksi ikkunan kautta pitää otta tuloilmaa.

Mielipiteeni on, että uusien rakennusten rakenteet,ilmanvaihto sekä lämmityslaitteistot on aina tarkastettava valtakunnallisesti, ennen kuin rakennus otetaan käyttöön. Koulujen ja vastaavien rakennusten ilmanvaihtoa ei suljeta viikonlopuksi, eikä kesäajaksi. Ilmanvaihdon tulee olla riitäävä kuten STM määräyksillään ilmaisee. ILMANVAIHDON ON OLTAVA RAKENNUKSESSA AINA TOIMINNASSA. Makuu- ja pesutilossa tehokkaampi kuin muissa huoneissa - nimenomaan yöllä kun ihmisen aivot tarvitsevat hapekasta ilmaa aivotoimintaan.
Edellä olen tuonut esille ilmanvaihtosysteemin asunnoissa joissa on ns. tulo-poisto-ilmanvaihtojärjestemä lämmön talteenotolla varustettuna.

Jaakko Paasonen

Vaikutat alan naiselta, yksityiskohtienkin osalta ..
No Joo. Kyse on tietysti taas,kuten tavallista,,että nyky asunnot on tiivistetty "hengittämättömiksi"mm väärillä materiaaleilla. myös kalliita systeemejä on myyty rakentajille,eikä kukaan valvo toteutusta tai vastaa huolimattomasta käytöstä, ja sen seurauksista.
Takuuaika kepluloidaan umpeen ja sitten alkaa rahastus.. useimmiten vuokralaisten piikkiin..tietysti.
Tekniikan tohtoreista en tiedä ,mutta meillä on hallituksen johdossa, Kepulainen pääministeri,joka insinöörinä kyllä tietää näistäkin asioista,tai valehtelee,jos muuta väittää,ja joka loi tiettävästi ekat miljoonansa, rakentamalla ja myymällä mm. n
toimimattomia jätevesi systeemejä ,joita kauppasi/ myi mummoille ja vaareille ymäpäri Suomen..kovaan hintaan ja kepuministerin junttaamaan lakiin vedoten.
Asia ,josta mediat tietysti vaikenevat. Miksi? No heillä on syynsä olla hiljaa, vaikka,esim 20.000€ maksavia vekottimia myytiin,per.mummonmökki,jne..pärstän tai maksukyvyn mukaan,hyväuskoiselle vanhukselle. Miettikää tuota..
Kyllä asiantuntemusta löytyy ja ongelma tiedetään hallitustasollakin,mutta mitään ei tehdä...vaan aitoon kepulityyliin,
pyöritellään vain ihmisten valituksia viranomaiselta toiselle,ja pakoillaan vastuuta,eri oikeusasteissa. Lakeja ei myöskään noudateta tai niitä ei valvota...eikä ihmisten terveydestä piitata.

Nyt lipeää hieman aiheesta,. mutta
poikkeuksen hallitus tekee vain ns.vihapuheiden valvonnassa,johon kyllä panostetaan mm.lisää poliiseja.
Muusta näemmä viis veisataan,kun pääasia tuntuu olevan,että"rasistien"kanssa ei muka tehdä yhteistyötä.
Ym.EUn tilaamaa,taakan kantokivaa..omien
kansalaisten oikeuksia rajoittaen ja kustannuksista piittaamatta..velaksi.
Huolestuttavinta on,että maahanmuutto piikki on auki,eikä kukaan edes puhu nykymenon kustannuksista tai vieraista jotka jäävät lastemme riesaksi ja elätettäviksi.

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Ihmiset ja insinöörit tutkivat seurauksia, ei syitä. Pitäisi nimenomaan keskittyä etsimään syitä. Rakennuksien rakenteet ovat yleensä kunnossa. Suunnittelu ja rakentaminen on kunnossa. Mitä sitten jää jäljelle? No ilmastointi. Useimmissa rakennuksissa on alipaineinen ilmastointi, joka imee ilmaa huoneista ja ottaa korvausilman rakenteiden läpi. Samalla se imee ilman kosteuden, homeitiöt ja mikrobir seinärakenteiden sisään. Siellä kosteus tiivistyy ja muodostaa alustan homeen ja mikrobien kasvamiselle. Ilmastointi imee nämä sisään, ja huono ilma on valmis.

Korjauksena tähän ilmastointi pitää kääntää ylipaineiseksi. Silloin ilma imetään katolta, suodatetaan ja lämmitetään ja puhalletaan huoneisiin. Lämmin ilma kuivattaa rakenteet ja ilma on puhdas. Ei ole sairaita, vaan kaikkien on hyvä olla.

Jaakko Paasonen

Mielenkiintoista. Missä ihmeessä noin opetetaan?
Avaa vähän .

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kunnat eivät käytä taloja oikein, mutta rakennuttaminenkin on keskeinen ongelma. Pitkissä alihankintaketjuissa vastuu ja hallinta hapertuu. Tuloksena on sekundaa. Allianssi ja elinkaarimalli auttavat.

Investointivelka on varmempaa velkaa kuin korjausvelka.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Kyllä rakennusvirheitäkin merkittävä osuus on homeongelmien syynä. Huono huolto lienee suurempi syy. Paljon on yksittäisiä, pieniä ja suuria syitä. Taannoin olikin muuten hyvä artikkeli https://rakennusteollisuus.wordpress.com/2017/04/1...

Toimituksen poiminnat