Johtajien palkankorotukset ovat myrkkyä keskiluokalle

Johtajia ei kannata kadehtia. Tiedän, etten pysyisi tekemään heidän työtään. Pää ei kestäisi, ei avioliitto eikä lopulta fyysinenkään terveys. Siksi en kadehdi heidän palkkojakaan, vaikka välillä kyllä vähän mietityttää.

Jollakin suuryrityksen toimitusjohtajalla on 20-kertainen palkka omaani nähden. Ehkä hänen työnsä on 20 kertaa vaativampaa kuin minun, olkoon niin ja hyväksyn sen. Sitten kuulen, että hänen vuotuinen palkankorotuksensa on 4 kertaa oman vuosipalkkani kokoinen ja alan miettiä. Onko hänen työnsä viimeisen vuoden aikana muuttunut 4 kertaa minun työni verran vaativammaksi kuin aiemmin? Jep jep…

Uutisointi kohtuuttomista korotuksista suututtaa kansan, joten poliitikot ryhtyvät populisteiksi ja kiristävät suurituloisten verotusta. Kateuden kiihkossa korotettu progressio on kuitenkin märkä pyyhe vasten keskiluokan kasvoja. Populistikaan ei nimittäin ole tyhmä ja ymmärtää, ettei kourallinen rikkaita pysty edes sadan prosentin tuloverolla elättämään alati kasvavaa edunsaajien joukkoa. Siksi veronkorotusten alaraja täytyy ujuttaa syvälle keskiluokan tontille.

Kun päällikkö tai asiantuntija pitkää päivää tehtyään ja ympäri mailmaa firman juoksupoikana reissattuaan onnistuu saamaan ylennyksen, hän huomaa pian tekevänsä entistäkin pidempää päivää ja muutaman satasen palkankorotuksestakin puolet hujahti veroihin. Lisäksi saa kuunnella uutisista, kuinka hyväosaiset eivät osallistu talkoisiin ja kuinka verotusta pitäisi saada oikeudenmukaisemmaksi (eli kireämmäksi).

Ei ole mikään yllätys, että ylempi keskiluokka kyllästyy oravanpyörässä juoksemiseen ja entistä useampi hyppää pois. Kun ymmärtää, kuinka paljon työtä tarvitsee tehdä saavuttaakseen niin vähän enemmän, ei mikään enää motivoi yrittämään yhtään enempää. Viimeistään nelikymppisenä kyllä ymmärtää, ettei siihen harvalukuiseen johtajien joukkoon ole enää mahdollisuuksia. Ehkä voisi mieluummin vähän downshiftata.

samipkanerva
Kokoomus Vantaa

Kaikesta kiinnostunut tekniikan tohtori, joka etsii vapaa-ajallaan älyllistä elämää Vantaan valtuustosalista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu