Muutostauti Politiikkaan ajautunut teollinen broileri ihmettelee, miksi kaiken pitää olla niin kuin ennen.

Johtajien palkankorotukset ovat myrkkyä keskiluokalle

Johtajia ei kannata kadehtia. Tiedän, etten pysyisi tekemään heidän työtään. Pää ei kestäisi, ei avioliitto eikä lopulta fyysinenkään terveys. Siksi en kadehdi heidän palkkojakaan, vaikka välillä kyllä vähän mietityttää.

Jollakin suuryrityksen toimitusjohtajalla on 20-kertainen palkka omaani nähden. Ehkä hänen työnsä on 20 kertaa vaativampaa kuin minun, olkoon niin ja hyväksyn sen. Sitten kuulen, että hänen vuotuinen palkankorotuksensa on 4 kertaa oman vuosipalkkani kokoinen ja alan miettiä. Onko hänen työnsä viimeisen vuoden aikana muuttunut 4 kertaa minun työni verran vaativammaksi kuin aiemmin? Jep jep...

Uutisointi kohtuuttomista korotuksista suututtaa kansan, joten poliitikot ryhtyvät populisteiksi ja kiristävät suurituloisten verotusta. Kateuden kiihkossa korotettu progressio on kuitenkin märkä pyyhe vasten keskiluokan kasvoja. Populistikaan ei nimittäin ole tyhmä ja ymmärtää, ettei kourallinen rikkaita pysty edes sadan prosentin tuloverolla elättämään alati kasvavaa edunsaajien joukkoa. Siksi veronkorotusten alaraja täytyy ujuttaa syvälle keskiluokan tontille.

Kun päällikkö tai asiantuntija pitkää päivää tehtyään ja ympäri mailmaa firman juoksupoikana reissattuaan onnistuu saamaan ylennyksen, hän huomaa pian tekevänsä entistäkin pidempää päivää ja muutaman satasen palkankorotuksestakin puolet hujahti veroihin. Lisäksi saa kuunnella uutisista, kuinka hyväosaiset eivät osallistu talkoisiin ja kuinka verotusta pitäisi saada oikeudenmukaisemmaksi (eli kireämmäksi).

Ei ole mikään yllätys, että ylempi keskiluokka kyllästyy oravanpyörässä juoksemiseen ja entistä useampi hyppää pois. Kun ymmärtää, kuinka paljon työtä tarvitsee tehdä saavuttaakseen niin vähän enemmän, ei mikään enää motivoi yrittämään yhtään enempää. Viimeistään nelikymppisenä kyllä ymmärtää, ettei siihen harvalukuiseen johtajien joukkoon ole enää mahdollisuuksia. Ehkä voisi mieluummin vähän downshiftata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

S.K:".. että ylempi keskiluokka kyllästyy oravanpyörässä juoksemiseen ja entistä useampi hyppää pois."

Voin tulla laiturille vilkuttamaan..annan matkarahaksi vaikkapa sen ansiosidonnaisen 600€:n suuruisen kuukausittaisen korvaukseni, niin ei tarvitse sitäkään kadehtia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Blogisti on oikealla asialla. On aivan ryöpeää, että ökyilevä yritysjohtajien hyvävelijoukko rohmuaa itselleen huikeita palkankorotuksia ja eläke-etuja nykyisellä kiky-kaudella, jolloin perushoitajien ja muiden vaativaa työtä huonolla palkalla tekevien lomarahoja ja samalla kokonaisansioita on leikattu.

Jos taas puhutaan veroprosenteista, ne ovat korkeimpia keskituloisilla. Banksterit ja muut rohmuilijat hoitavat itselleen rahoitusta palkan sijaan pääomatuloina ja muilla kepulikonsteilla. En anna arvoa hallitukselle, joka antaa tällaisen ryöpeän epäoikeudenmukaisuuden jatkua.

Mahtaako blogisti olla valinnut puoluekantansa oikein, kun hänellä on näin reiluja ja oikeudenmukaisia näkemyksiä tulonjaosta?.

Käyttäjän samipkanerva kuva
Sami Kanerva

Kiitos. Kyllä se puoluekanta ihan oikea on, sillä mikään muu ryhmä ei puolusta työtä tekevää keskiluokkaa. Enemmän on vallalla nykyään "heikkojen" puolustaminen veronmaksajia kurittamalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kerrotko lisää siitä Kokoomuksen heikompien puolustamisesta? Aloita vaikka -91-95
tehdyistä leikkauksista ja Pankkituista.
Sitten EK:n kok Häkämiehen ja Sipilän Kikystä.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Johtajien ylisuuret palkat ja palkitsemisohjelmat ovat usein myrkkyä myös organisaatioille. Jos lähes tai yhtä paljon töitä tekevä hieman alemmalla asemalla tekevä saa kymmenen kertaa pienempää palkkaa voi työn mielekkyyden kokemus olla kovasti negatiivinen. Esimerkiksi Nokiassa luulisin optio-ohjelmien olleen epäonnistunut ratkaisu. Osa sai huimia rahamääriä ja osa joutui tyytymään muutaman tuhannen bonuksiiin. Ei varmasti ole yhteishenkeä lisäävää. Ihmetystä on herättänyt valtion ja eläkeyhtiöiden halu olla päättämässä suurista palkkioista. Omistajaltahan ne pois ovat. Minua ei ole vakuuttanut väite, ettei päteviä ihmisiä olisi saatavilla järkiperäisemmillä palkkioilla toimimaan korkeimman johdon tehtävissä.

Pekka Pylkkönen

Jostain syystä vertailu tehdään aina rivityöntekijään. Christian Ronaldon liksalla palkkaisi kaikki Suomen suuryritysten johtajat (bruttonakin). Rahaa jäisi niin paljon yli että sillä palkkaisi todennäköisesti kaikki Suomen pörssiyritysten toimarit.

Ja hän on kuitenkin vain yksi pelaaja kahdestakymmenestäkahdesta kentällä.

Minusta johtajien palkat eivät ole kohtuuttomia. Vain muutamassa yrityksessä nokka saa nettona kymmenen rivityöntekijän liksan. Sen sijaan palkankorotukset ja kiky eivät sovi yhteen. Nokan on johdettava esimerkillä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kun ökypalkkojen kohtuuttomuudesta puhutaan, esiin vedetään usein huippu-urheilijat. Urheilutähtiä ylistetään kadulla ja mediassa nationalistiseen malliin riippumatta siitä, että nuo urheilijat useinkin sijoittavat palkkionsa veroparatiiseihin.

Nykyinen ammattiurheilu on kaikkein korruptoituneimpia elämänalueita. Sen säännöt olisi saatava nopeasti sivistyneiksi. Muuten banksterit ja ökyilijät käyttävät urheilumafiaa jatkuvasti mallinaan, kun keskustellaan oikeuden ja kohtuuden kysymyksistä. Samalla unohdetaan, että urheilutähdet pysyvät huipulla vain muutaman vuoden - ökyrohmuilijat sukupolvesta sukupolveen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta puhut . Urheilijat tekee kovasti työtä saavuttaaksen huippupalkkiona.
Mutta esim.pystymettästä kun pääsee eduskunta on tulot taattu jopa-45 asti sopeutumiseläkkeellä. Ja vielä alle eläkeikäisenä jopa 6 000e/kk veronmaksajien piikkiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jollakin suuryrityksen toimitusjohtajalla on 20-kertainen palkka omaani nähden.

On aivan ryöpeää, että ökyilevä yritysjohtajien hyvävelijoukko rohmuaa itselleen huikeita palkankorotuksia ja eläke-etuja nykyisellä kiky-kaudella,...

Ryöpeää tai ei. Suuret pörssiyrityksemme operoivat kansainvälisillä markkinoilla, ja niiden omistajien enemmistö on Suomen ulkopuolelta. Useimmiten amerikkalaisia eläkerahastoja. He uskovat kapitalismiin ja ahneuteen. Eli suuri palkka ja muut edut motivoivat toimitusjohtajia tekemään enemmän rahaa omistajille.

Toimitusjohtajien palkankorotukset ja muut edut ovat pois Suomen ulkopuolelle menevistä osingoista. Sen sijaan niitä verotetaan Suomessa ja kovemman jälkeen. Jos ajattelee tätä suomalaisen veronmaksajan kannalta, niin haluan vieläkin enemmän verotettavaa palkkatuloa suomalaisille johtajille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun vielä 1960-luvulla 40 prosenttia verotuloista tuli yrityksiltä,
- 1980-luvulla vastaava luku oli alle 10 prosenttia.
- Loput 90 prosenttia jäivät siis kotitalouksien harteille.
-Poliittinen hyvä tahto oli selkeästi ollut yritysten ja rikkaiden puolella.

Myyntivoittojen verorajoja oli nostettu niin, että käytännössä lähes kahdenkin miljoonan markan myyntivoitto oli veroton.
YLE/MOT

Eli rikkaiden ikuinen Mantra :kuinka he maksavat muiden sosiaaliturvan =
Palvelut ja sosiaaliturvan maksaa palkansaajat.He ovat nettomaksajia koska tarvitsevat sosiaaliturvaa vähiten.
Eniten käyttää rikkaat koulutusta ja terveyspalveluita.
Lähde:
Kianderin laskelmat

Kelan-etuudet ansiosidonnaiset,tulojen mukaan .
Vähiten saa työttömät 8% osuus Kelan 28,4% osuudesta Sosiaali ja terveyspalvelu menoista.

1)-Miksi on leipäjonot?
2)-Miksi on verovaje?
3)-miksi on velkaa yli 100 Mrd?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Blogin aihe on johtajien palkat ja niiden korotukset, ei yhtiövero-%.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #11

Niin oli.Johtajien palkat
+ verovaroilla tuotetut palvelut ja Kelan -etuudet.
Heidän osuus oli mikä noihin ?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #12

Heidän osuus oli mikä noihin ?

Marja-Liisa, meillä on progressiivinen tuloverotus. Pörssiyhtiöiden johtajat rahoittavat sosiaalikuluja enemmän kuin sinä ja minä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #13

Onko? Onko mahdollista kiertää niitä pääomatuloiksi ja ilmoittaa vain pienen työtulon?

Omaraha
IS 4.2.2010
Työikäiset ovat nettomaksajia !
-Jukka Pekkarisen Finanssipolitiikan suunta 2010 –raportin mukaan 25–65-vuotiaat ovat nettomaksajia
- eli he rahoittavat julkiset palvelut ja etuudet.
-Pääosa näistä on palkansaajia,
-jotka eivät tarvitse niin paljon yhteiskunnan palveluita

- Ilmainen yliopisto, jonka päälle saa opintotuet, on aikamoinen etu, huomauttaa Kiander.
Koulutuspalveluiden lisäksi suurituloiset käyttävät Kianderin mukaan köyhiä enemmän myös terveyspalveluja.

JK.Kela-etuudet ansiosidonnaisena tulojen mukaan.
esim.100 Leskeneläke 7 500e/kk
Keskim.leskeneläke 550e/kk
lähde:
IS
pienin 120e/kk

Vanheimpainraha 5 000e saavalle 4 500e-3 500e/kk
Kaupantätille 1 200e/kk
lähde:
Eduskunnan kaavio
Työttömälle 0 euroa/ei ole tuloja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #13

Pääkirjoitus: Pääomatulot vapaita kunnallisverosta !
IS 5.11.2013

Edellisen vuoden verotiedoista paljastuu joka syksy sen verran epäoikeudenmukaiseksi miellettyä, että parannusehdotuksille on tilausta.

Laki -91-95 E.Ahon porvarihallitus.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #15

Kiitos, Marja-Liisa Kalkela, vakuuttavista faktoista, jotka kertovat, että Suomessakin rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät kurjistuneet viime vuosiin saakka jopa täällä Suomen "hyvinvointivaltiossa". Sitä paitsi progressiivinen verotus kaataa korkeimmat veroprosentit keskituloisille, jotka eivät voi turvautua ökyilijöiden pääomatulolurjusteluihin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #16

Timo juuri näinhän tässä on tainut käydä .
Otetaanpa esim. n.2,2 milj.palkansaajaa. Palkasta verot n.22%-38% +ALV 24% = 46%-60%
veroa. Tasaverolla ALV kerätään toiseksi suurin veropotti.
Palkansaajien +yli milj.eläkeläisten verot on suurin potti.

Käyttäjän samipkanerva kuva
Sami Kanerva

Kiitos kommentoijat. Aluksi näytti, ettei pääviesti oikein aukea, mutta löytyihän se sittenkin. Nimittäin keskiluokan raskas verotus ja progression luoma kannustinloukku.

Keskiluokka todella maksaa 80 prosenttia koko kansakunnan elätyksestä, joten sitä kultamunia munivaa hanhea soisi kohdeltavan paremmin.

Uutisointi pienen ihmisjoukon ylisuurista tuloista puolestaan toimii kiihokkeena progression kiristämiseksi, joka edelleen rankaisee keskiluokkaa kaikkein kipeimmin.

Siinä vaiheessa, kun raatajat kyllästyvät ja downshiftaaminen yleistyy, lähtevät verotulotkin laskuun ja tuhon kierre kiihtyy.

Toimituksen poiminnat