Muutostauti Politiikkaan ajautunut teollinen broileri ihmettelee, miksi kaiken pitää olla niin kuin ennen.

Palvelu pelaa

Politiikka kannattaa aloittaa huipulta, koska sieltä on niin leppoisaa lasketella alaspäin. Ensimmäinen lautakunnan kokous nuijan jatkeena oli hämmästyttävä kokemus.

En ole koskaan aikaisemmin saapunut yhtä huolellisesti katettuun pöytään. Esityslista ja muistilehtiö odottaa nuijan vieressä, sihteeri vieressä ojentaa kynän ja toisella puolella istuu kaksi lakimiestä opastamassa ja vastaamassa kaikkiin kysymyksiin. Kaikki läsnäolijat ovat saapuneet ajoissa paikalle ja ovat perehtyneet materiaaliin etukäteen.

Kaikki asialistan aiheet on valmisteltu huolellisesti etukäteen, lista on käyty läpi puheenjohtajiston ja viranhaltijoiden kesken jo edellisellä viikolla ja, mikä ihmeellisintä, aineisto on pysynyt koko viikon muuttumattomana.

En ole ikinä työurani aikana kokenut mitään vastaavaa!

Olen tottunut siihen, että kaikki muuttuu koko ajan eikä kenelläkään tunnu olevan tiukkaa otetta. Kuitenkin homma etenee ja kauppa käy. Eilen sovittu on tänään muuttunut, kilpailija iskee sivulta, patenttihakemus hylättiin, pääsuunnittelija vaihtaa firmaa, asiakas lähettää uuden speksin ja ylihuomenna onkin lähdettävä Kiinaan.

Työelämässä on oltava jatkuvasti tarkkana ja valmiina reagoimaan mihin tahansa. Siksi kunnallinen päätöksenteko on ihanan rentouttavaa. Pykälät tulevat järjestyksessä ja kokous etenee tarkkojen rutiinien mukaan. Toki politiikan tekeminen vaatii välillä nopeaa reagointia ja tilannetajua, mutta kaiken kaikkiaan rytmi on rauhallinen ja aikataulut hyvin ennakoitavissa.

Tarkemmin ajateltuna on helppo ymmärtää, miksi julkinen valta ei ikinä voi pärjätä vapaassa kilpailussa. Toisaalta hallinnollisia tehtäviä ei samasta syystä kannata antaa yksityisille hoidettavaksi. Liike-elämässä voi ja täytyy ottaa riskejä, mutta julkisen hallinnon täytyy ennen kaikkea olla luotettava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Sirpa Abdallah

Siinäpä sitten onkin enemmänkin miettimisen aihetta kunnalliseen ja valtiolliseenkin johtamiseen. Tosin Sipilän hallituksen aikana on esitykset kyllä muuttuneet tai jopa heitetty roskakoriin.

Politiikan tekeminen näyttäytyy nyikyisin varsin hysteeriseltä valtiollisella tasolla. Sinähän puhutkin kunnallisen tason kokemuksista. Kunnallisen tason esitykset taitavat olla puolueiden kesken jo ennalta sovitut, joten ei muuta kuin nuijalla pöytään varsinaisessa kokouksessa.

Toimituksen poiminnat