Muutostauti Politiikkaan ajautunut teollinen broileri ihmettelee, miksi kaiken pitää olla niin kuin ennen.

Jos et sä vastaa

Ensimmäinen kokemukseni yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta on 2000-luvun alkupuolelta, kun toimin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Huolestuimme asuinkadun ylinopeuksista, sillä lapset joutuivat ylittämään tien koulumatkalla ja ohikulkevat autoilijat viis veisasivat ja kaahasivat 30 km/h alueella reilua ylinopeutta. Olihan siinä hyvä suora mitä päästellä.

Kirjoitin kirjeen taloyhtiön puolesta Helsingin kaupungille, yleisten töiden lautakunnalle. Kuvasin siinä asukkaiden huolen ja esitin ratkaisuksi esimerkiksi hidastetöyssyjä. Kirjeen postittamisen jälkeen kului noin vuosi, kunnes posti toi minulle kirjeen Rakennusvirastolta. Kirjeeni oli luettu, virkamiehet olivat käyneet kahdesti mittaamassa nopeuksia tienpätkältä ja todettuaan säännönmukaiset törkeät ylinopeudet olivat päättäneet rakentaa tielle hidastetöyssyt. Seuraavana kesänä ne töyssyt sinne tulivat ja varmaan kiusaavat vieläkin kaahailijoita.

Jälkeenpäin olen ihmetellyt, miten kärsivällinen silloin olin. Kokonaisen vuoden ajan vastailin kysyjille, että vielä ei ole vastausta kuulunut mutta viesti on viety. Ja sitten kun lopulta vastaus varoittamatta putosi postiluukusta, tuumin iloisena että kannatti kirjoittaa. Mutta oikeasti - odotella vuosi vastausta ihan rauhallisesti ja vieläpä 2000-luvulla!

Viime viikolla koulun rehtori pyysi apuani. Hän oli yrittänyt keväästä saakka saada työnantajaltaan vastausta kysymykseen, joka koski hänen johtamaansa koulua. Rehtori valitteli tilannetta ja kysyi, jos minä voisin kysyä asiaa ihan kokeeksi. No mikäpäs siinä. Kirjoitin seuraavana päivänä sähköpostin ja sain vastauksen - 10 minuutin päästä!

Ehkä asiaa auttoi, että sähköpostin allekirjoituksessa luki "Opetuslautakunnan puheenjohtaja".

Ymmärrän kyllä, etteivät virkamiehet voi käyttää kaikkea työaikaansa vastailemalla kaiken maailman kysymyksiin, mutta kyllä tuollainen silti aika lailla raivostuttaa. Sitäkö varten meidät valtuutetut on luottamustoimeemme valittu, että voisimme hankkia vastauksia kaupungin työtekijöille asioissa, jotka koskevat heidän omaa työtänsä?

On hyvä pitää mielessä, että hallinto on olemassa asukkaita varten eikä päinvastoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat