Muutostauti Politiikkaan ajautunut teollinen broileri ihmettelee, miksi kaiken pitää olla niin kuin ennen.

Epämukavuusalueella

En ole koskaan pelännyt astua epämukavuusalueelle, mutta tämä syksy on yllättänyt. Neljän vuoden kakusta on kohta kymmenys syöty ja olo on kummallinen. Paikallispolitiikka on ollut juuri sitä mitä odotinkin, mutten arvannut miltä se tuntuisi.

Käsiteltäviä asioita on paljon, mutta niiden kanssa pärjää. Ihmisten arkea koskettavat kokonaisuudet kuten asemakaavat, koulut ja terveyskeskukset hahmottaa normaalilla elämänkokemuksella. Strategia, budjetti, investoinnit ja mittarit ovat tuttuja työelämästä. Lakitekstit, hallintosäännöt ja kokouskäytännöt vaativat vähän perehtymistä, mutta ne puolestaan ovat täsmällisiä ja yksiselitteisiä.

Mutta miltä se tuntuu? Tähän harrastukseen saa käyttää kaiken vapaa-aikansa, joten täyttä päivätyötä tekevälle päällimmäinen tunne on väsymys. Sen kanssa kilpailevat riittämättömyyden tunne sekä ajoittainen turhautuminen. Onneksi tiimi ympärillä on loistava, ja hetkittäin yhdessä tekemisessä on mahtava flow ja onnistumisen tunne.

Ikävintä on ollut oppia, että myös sivutoiminen paikallispoliitikko on joidenkin silmissä poliittinen pyrkyri ja häikäilemätön oman edun tavoittelija. Siihen on vaikea tottua ja vielä vaikeampi ymmärtää, mihin ihmiset pyrkivät lyödessään täyttä työviikkoa tekevää ja arki-iltansa uhraavaa aivan tavallista pulliaista.

Tiesin kyllä etukäteen huutelijoita riittävän ja kuvittelin pystyväni jättämään heidät omaan arvoonsa. Mutta ei se ole niin helppoa, jos on tottunut saamaan kritiikkiä aiheesta ja perusteltuna.

Vinkkinä politiikkaan pettyneille: Jos haluatte uudenlaisia tekijöitä ja muutosta vanhaan meininkiin, olkaa itsekin valmiita muuttumaan ja antakaa uusille yrittäjille mahdollisuus. Kansa saa sellaiset päättäjät kuin ansaitsee - ensin vaaleilla valitaan ja lopulta somessa, lehdissä ja kadulla vastaan kävellessä nuijitaan samaan vanhaan muottiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat