Muutostauti Politiikkaan ajautunut teollinen broileri ihmettelee, miksi kaiken pitää olla niin kuin ennen.

Valittaja vai vaikuttaja?

"Minä kyllä yritin, mutta muut päättivät toisin!" Tätä kuulee harvemmin eduskunnasta, mutta paikallisella tasolla useammin. Sillä aikaa kun yksi julistaa omaa aikaansaamattomuuttaan, muut kaikessa rauhassa edistävät tärkeinä pitämiään asioita.

Suuri osa kuntapoliitikoista on aloittelevia amatöörejä, aivan kuten minäkin. Konkareistakin monet ovat amatöörejä, sillä kuntapolitiikka on tyypillisesti harrastus eikä ammatti. Jotkut kuuntelevat muita ja harkitsevat, kun toiset puolestaan ovat aina oikeassa ja muita älykkäämpiä - omasta mielestään. Aloittelijan kannattaa valita roolimallinsa huolella.

Vaikuttamisessa on pidettävä tavoite kirkkaana mielessä. Täytyy olla tilannetajua, kykyä lukea muita ihmisiä ja myös realistinen arvio siitä, mitä on mahdollista saavuttaa. Mitättömältä tuntuva parannus voi tuntua joskus turhalta, mutta politiikassa asioita muutetaan askel kerrallaan. Ne askeleet täytyy ottaa oikeaan suuntaan.

Valittaja saa toki ääniä muilta valittajilta. Vaikuttaja jää helposti muiden varjoon. Taitava vaikuttaja jopa antaa kunnian joskus kilpailijalleen, jos sitä tarvitaan oikean lopputuloksen saavuttamiseksi. Kolikon kääntöpuoli on, että seuraavissa vaaleissa voi jäädä äänet saamatta.

Jos oma puoli täytyy valita, ehdottomasti mieluummin vaikuttaja kuin valittaja. Jos kuntapoliitikon ura jääkin yhteen kauteen, itsensä kanssa on helpompi elää jos on saanut edes jotain aikaiseksi. Valittaa ehtii sitten vanhana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kirjoituksestasi voisi päätellä, olisit jopa valmis äänestämään omaa ryhmääsikin vastaan, tarvittaessa? Nykyisessä politiikassa roolimalleja on harvassa.

Toimituksen poiminnat