Muutostauti Politiikkaan ajautunut teollinen broileri ihmettelee, miksi kaiken pitää olla niin kuin ennen.

Puheita kuvitteellisille katsojille

Syksyn aikana olen oppinut paljon retoriikasta ja sanallisesta viestinnästä. Valtuustosalissa puhuminen jännittää, sillä kaikki puheenvuorot kuvataan ja tallennetaan nettiin. Jännitys tosin laantuu aika pian sen jälkeen, kun oivaltaa muutaman asian.

Lautakuntien kokoukset eivät ole julkisia eikä niissä käytyjä keskusteluja edes saa referoida julkisuuteen. Siksi lautakunnissa puhutaan yleensä asiaa. Valtuuston kokouksissa puheenvuoroja ei kohdisteta toisille valtuutetuille, vaan videolähetyksen kuvitteellisille katsojille. Se heijastuu keskustelun tasoon niin, ettei juuri kukaan "tavallinen kansalainen" viitsi niitä lähetyksiä katsoakaan.

Valtuuston kokoukset muistuttavat teatteria tai joskus jopa sirkusta. Keskustelu on runsasta, kiivasta, hyvinkin aatteellista mutta täysin turhaa. Debatti keskittyy oman näkemyksen puolusteluun ja nokkeluuksien viljelyyn, eikä kukaan muuta kantaansa valtuustossa käydyn keskustelun perusteella. Moni on tehnyt väärinymmärtämisestä taidetta ja iskee heti kiinni vastapuolen argumenttiin, kun se tarjoaa tilaisuuden kummalliseen tulkintaan. Tyhmäksi tekeytyminen ei hävetä lainkaan, jos olettaa äänestäjän liikkuvan samalla tasolla.

Poliittinen retoriikka seurailee omiaa polkujaan. Kunnanvaltuuston tasolla kuulee toki virkistävän erilaisiakin puheenvuoroja, mutta eniten äänessä olevat oppivat ennen pitkää toistelemaan muilta kuulemiaan fraaseja ja keskustelun kielenkäyttö urautuu vähitellen poliittiseen jargoniin. Jos poliitikot käyttäisivät kansan ymmärtämää kieltä ja normaaliin elämänpiiriin kuuluvaa sanastoa, ihmisiä saattaisi kiinnostaa.

Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Puheviestintä on hyödyllinen taito elämässä ja valtuusto tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden harjoitella turvallisessa ympäristössä. Syksyn kokemusten perusteella valtuustosalissa voi sanoa lähes mitä tahansa, kokeilla eri tyylejä, provosoida itselleen sparraajan yhdellä hyvinvalitulla sanalla ja analysoida esiintymisen jälkeenpäin videolta.

Oman esiintymistaidon kehittämisen lisäksi valtuustossa puhuminen hyödyttää myös toisella tavalla. Erilaisia tyylejä kokeilemalla voi testata myös muita valtuutettuja. Kuka herää mistäkin aiheesta, kuka täysin aiheetta ja miten saa kollegan paljastamaan todelliset ajatuksensa? Insinööri näkee maailman toisiinsa kytkeytyneinä järjestelminä. Järjestelmän toimintaa voi selvittää tarkkailemalla, mutta sen vasteen erilaisiin herätteisiin voi havaita vain testaamalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat