Muutostauti Politiikkaan ajautunut teollinen broileri ihmettelee, miksi kaiken pitää olla niin kuin ennen.

Kaikki blogit puheenaiheesta Autoritaarisuus

Mistä suomalaisten huono herraonni johtuu?

Suomalaisilla on huono herraonni, sillä vuodesta toiseen kansa äänestää valtaan poliitikot, jotka tulevat tehneiksi kansan kokonaisedun vastaisia päätöksiä. Kyse voi tosin olla muustakin kuin onnesta. Ensinnäkin niukkuuden aikoina joudutaan tekemään epämieluisia päätöksiä. Mutta myös vallan omassa olemuksessa on jotakin sellaista, mikä kääntää poliittiset edustajat isäntiään eli kansalaisia vastaan, ja rengeistä tulee herroja.

Velkaantunut ihmismassa muuttuu arvaamattomaksi ja hahmottomaksi

Yhteiskunnallisissa  kriisitilanteissa, erityisen sekavissa ja kuohuvissa olosuhteissa voi ilmestyä kuin tyhjästä vahva hahmo, poliittinen suunta tai joku muu yleinen mielipide, joka antaa laillisia tai muutoin luvallisia viholliskuvia. Silloin yhteiskunnallisia nöyryytyksiä kokeneet yksinäiset ihmispolot saavat vapaasti purkaa raivoaan osoitettuun suuntaan. Suurtyöttömyys on pysyvää nykyisissä olosuhteissa, joissa  yhtiöt ovat nousseet valtion rinnalle tasavertaisina päättäjinä. Sen seurauksena kansalaisjärjestöt menettävät vaikutusvaltaansa.

Demokratiasta ja vallanvaihdoksista

Suomessa tapahtuu pian vallanvaihdoksia. Useat tällä hetkellä ministerinä toimivat joko luopuvat vallastaan vapaaehtoisesti,  siirtyvät eurooppapolitiikan päättäjiksi, tai heidän asemansa on muuten kyseenalaistettu. Tämä on luonnollista Suomessa, missä demokratia toimii, toisin kuin joissakin itäisissä naapureissamme, missä valta on usein joko ripustettu, tai muuten vain kasaantunut, käytännössä yhden miehen harteille. Tästä miehestä vain jotenkin tulee systeemin kannalta korvaamaton. Tämä ei ole demokratiaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä