Muutostauti Politiikkaan ajautunut teollinen broileri ihmettelee, miksi kaiken pitää olla niin kuin ennen.

Kaikki blogit puheenaiheesta Ryhmäkuri

Lohjan valtuusto lakkautti kolme kyläkoulua

Ikkalan koulu säilyy.

Valtuuston kokous 15.5.2019 oli pitkä ja rankka. Kokousasialistalla oli talouden tasapainottamisohjelma, ja liitteenä oli neljän lautakunnan säästölistaa. Valtuuston puheenjohtajan esityksestä kävimme ensin asialistan muita asiakohtia läpi.

Onko kansanedustajalla valtaa?

Saako yksittäinen kansanedustaja valtaa ja millaista valtaa se on? Näihin lukiolaisten esittämiin kysymyksiin olen eduskuntatyössäni vastannut useita kymmeniä kertoja. On hienoa, että kouluissa pohditaan aihetta. Nykydemokratian keskeinen ongelma nimittäin on juuri se, että todellisuudessa kaikilla kansanedustajilla ei ole päätösvaltaa.

Yksinkertainen ratkaisu alkoholikiistaan

Sipilän hallituksen lupaavasti alkanut tie on vesittynyt pahasti viimeistään alkoholifarssiin. Pieni ryhmä, jota johtaa helmikuussa eduskuntaan varapaikan varapaikalta noussut Pekka Puska on päästänyt Turmiolan Tommin opit liikkeelle ja rampauttanut koko hallituksen työskentelyn. Nyt väläytellään jopa uudistuksesta luopumista, joka ei toki ole vaihtoehto.

Kunnallisvaaliehdokkaiden irtisanoutuminen hallituksen linjasta, taktiikkaako?

Yhä enenevässä määrin hallituspuolueiden kunnallisvaaliehdokkaat näyttäisivät irtisanoutuvan hallituksen kiusallisimmista esityksistä ja suunnitelmista. Todennäköisesti ensimmäisten galluppien tulokset ovat pelästyttäneet kunnallisvaaliehdokkaat pahasti - nythän näyttäisi siltä, että pataan on tulossa ja huolella.

Ryhmäkuri perustuu perustuslakiin

Usein väitetään, että ns. ryhmäkuri olisi perustuslain 29 §:n, kansanedustajan riippumattomuus, vastainen. Lainsäätäjä on kokonaan toista mieltä: perustuslakivaliokunta on tarkastanut ja todennut eduskuntaryhmiä koskevan lain kaikilta – myös ryhmäkurin - osiltaan perustuslain mukaiseksi. (PeVM 11/2012 vp).

Ryhmäkurilla tarkoitetaan sitä, että kansanedustaja velvoitetaan noudattamaan oman eduskuntaryhmän sääntöjä ja niiden mukaisia enemmistöpäätöksiä.

Perussuomalaisten ryhmäkuri piti

Eduskunta on hylännyt äänin 139-33 kansalaisaloitteen, jonka tarkoituksena oli se, että nykyisiä synnytysyksiköitä ei tarvitse lakkauttaa. Tämä kansalaisaloite oli jätetty 16.06.

Perussuomalaisten vaaliohjelmassa todettiin, että perussuomalaiset eivät hyväksy synnytysten keskittämistä ainoastaan suuriin yksiköihin. Eli perussuomalaisten takki kääntyi jälleen kerran, sillä kaikki äänestykseen osallistuneet perussuomalaisten kansanedustajat äänestivät kansalaisaloitetta vastaan.

Avoin eduskuntaryhmä itsenäisesti ajatteleville kansanedustajille

Päätin miettiä, millaisia muutoksia "normaalin" eduskuntaryhmän sääntöihin itse tekisin, mikäli olisin perustamassa uutta eduskuntaryhmää.

Avoin eduskuntaryhmä on työnimi tälle hypoteettiselle eduskuntaryhmälle. Toisin kuin useimmat muut eduskuntaryhmät, tämä ei olisi mitenkään jonkin puolueen oma ryhmä, vaan siihen voisi liittyä kansanedustajia yli puoluerajojen. Tämä tekisi siis siitä itsenäisesti ajattelevien kansanedustajien yhteistyöfoorumin.

Kansanedustajaehdokkaat hoi!

Kansan vaalikone kansanedustajaehdokkaille:  

1) Tuleeko Suomen erota EUsta?  


2) Tuleeko Suomen luopua €urosta?  

 

3) Tuleeko Suomessa olla perustuslakituomioistuin, kuten muilla länsi-Euroopan mailla?  

 

4) Jos Sinut valitaan eduskuntaan - edustatko valitsijoita vai onko puolueessasi käytössä ja käytännössä ryhmäkuri?  

 

Kolme vuotta viivytetty päivä

Anne Holmlundin suorittama vuosien viivytystaistelu on ohi ja tänään eduskunnassa äänestetään tasa-arvoisesta avioliittolaista. Äänestyksestä on luvassa tiukka, mutta uskon että aloite menee läpi. Aloitteen äänestys on nurinkurinen tapahtuma, kun puoluekuria vastaan aiemmin paasannut Timo Soini on painostanut voimakkaasti oman puolueensa kansanedustajia paavinistuimen kannan taakse.

 

Timo Soini ja tasa-arvoinen avioliitto

Timo Soini on ilmeisesti antanut puolueensa jäsenille ohjeet siitä, että ennen perjantain eduskunnan äänestystä puolueen jäsenten ei ole syytä pitää hälyä asiasta yllä. Tämän päättelen kahdesta eri syystä.

Ensiksikin siksi, että Vesa-Matti Saarakkalan ennakkomoderoidussa blogissaan ensin hyväksyi kysymykseni asiasta. Ei siihen kuitenkaan vastannut. Sitten hän poisti kommenttini.

Toiseksi ei ole asiasta ollut täällä kovien perussuomalaisten suosimalla alustalla ole pariin päivään näkynyt perussuomalaisten kirjoituksia asiasta. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä